Vision

Vision Eriksbergs Kulturbåtshamn en lördagskväll i juli

Tänk att kunna åka Färjan4 till Kulturbåtshamnen vid Eriksberg. Det verkar vara full aktivitet på kajerna och ombord på fartygen. Ostindiefararen ligger förtöjd vid en kaj och har många besökare ombord. Vilken hög rigg! Nu lämnar Färjan4 hamnen för en tur i Göteborgs hamn.
Ser ut att vara den danske fullriggaren Georg Stage som är på besök? Hon är tydligen världens minsta fullriggare. Vilken märklig vagn med mast och rigg som står uppställd på kajen. Är det den där seglande prärievagnen som några galningar byggde?
Jisses vad mycket folk på kajerna och pirarna. Säkert är en massa turister på besök. En del kommer säkert från kryssningsfartyget i Skandiahamnen. Vid repslageriet är det full aktivitet. Verkar som om man delar ut nytillverkade knoplinor. En grupp unga skutseglare lär ut knopar till besökare.
Skonaren Ingo kommer att göra en kvällstur med besökare i Göteborgs skärgård. Kryssarklubbens kutter Gratitude har genomgång med en ny besättning. Längs kajen ligger byggnader med förråd, verkstad, kunskapscentrum och en utställningslokal. Ateljén är öppen. En massa tavlor med blå färg hänger på väggarna. Kan det vara den där tjejen som målar motiv från Bohuslän som ställer ut?
Ångaren Bohuslän har trycket uppe och blåser i ångvisslan när hon går förbi Kulturbåtshamnen för en tur till Marstrand. Vid färjeläget står en tändkulemotor. Några gubbar arbetar med att få i gång den. På en pir finns det en restaurang med ett långt tält på baksidan. I tältet finns det servering och en dansbana. Jisses vad de buggar. Bra musik! Tänk att kunna dansa i en Kulturbåtshamn. Flottans män sångkör kommer gående längs kajen. De kommer säkert att underhålla med några shanties. Bra att alla fartygen har skyltar med information! Titta längst ut på en pir tillverkar de master. Får ta mig en titt.
Längs med piren ligger den nyrenoverade tremastade skonaren Isolda. Det hade varit något för gamle kapten Ahlgren att få se sin skonare förtöjd i en Kulturbåtshamn! En skylt på Isolda berättar att kl. 18.00 kan man i lastrummet se filmen om skutan Westvind. Det får jag inte missa!
Kan de där glada gubbarna verkligen vara hamnkaptenerna? Skall inte de ha uniform på sig?
Man kanske skulle sätta sig på den där ljugarbänken och vara lite social. Hm……det är nog bäst att börja spara till en ny rigg så att man kan ta en svängom på dansbanan. Det skulle vara spännande att prova på den där 10-huggaren där besökare får prova på att ro eller varför inte ta kvällsturen med Ingo. Undrar om det finns plats kvar? Hinner nog köpa den där bussarongen de sålde vid ateljén – attans snygg. Jisses vad nithammaren låter. Tänk vi har en Kulturbåtshamn vid Eriksberg. Hoppas att de gamla varvsarbetarna får uppleva detta. Oj nu lägger Mathilda loss. Det är tydligen ett fruntimmer som är kapten. En glad filur spelar dragspel ombord! Nä nu tar jag färjan till Stenpiren. Nästa lördag skall jag baske mig dansa på den där dansbanan!

Text av Tommy Andersson 211120